VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De commissarissen van Besi hebben geen nieuw beloningsbeleid voor het bestuur klaarliggen. Dat was wel de verwachting nadat beleggers de afgelopen twee jaar hun eerdere beloningsvoorstellen met grote meerderheid weg hadden gestemd. Aandeelhouders krijgen pas volgend jaar de kans om zich weer uit te spreken over een aangepast plan.

Na twee mislukte pogingen zou het in de komende aandeelhoudersvergadering (ava) moeten gebeuren; een nieuw beloningsbeleid voor het Besi-bestuur langs de aandeelhouders krijgen.

De verwachting was dat commissarissen na een nieuwe ronde van gesprekken met kritische aandeelhouders wat scherpe randjes van hun eerdere voorstellen zouden afhalen. Maar zover zijn ze nog niet. Dat blijkt uit de agenda voor de ava die de chipmachinemaker onlangs bekendmaakte. Daarop ontbreekt namelijk een nieuw beloningsvoorstel.

Geblokkeerd
Dat het sinds kort in de aex opgenomen Besi een confrontatie met beleggers uitstelt, wekt enige verbazing. Sinds twee jaar gelden er in Nederland nieuwe regels voor topbeloningen. Een van de belangrijkste eisen is dat minimaal drie kwart van de aandeelhouders met een beloningsplan moet instemmen. Ook moeten bedrijven om de vier jaar terug naar de aandeelhouders om het beloningsbeleid opnieuw voor te leggen. 

Net als vrijwel alle andere Nederlandse beursgenoteerde bedrijven probeerde Besi de vereiste meerderheid in de ava van 2020 te krijgen. Maar toen stemde bijna de helft van de aandeelhouders tegen. In de herkansing ging het al niet veel beter; het beloningsvoorstel werd vorig jaar met een tegenstem van 46 procent geblokkeerd.

Zolang een onderneming geen beloningsbeleid heeft dat door 75 procent van de aandeelhouders wordt gesteund, moet het terugvallen op het oude beleid. In het geval van Besi betekent dat op dit moment dat de beloningsregels van kracht zijn waar aandeelhouders in 2019 nog wel mee instemden.

Commissarissen zien nu af van een nieuwe stemming. In hun beloningsverslag melden ze wel dat in aanloop naar de komende ava ‘uitvoerig’ is gepraat met aandeelhouders en stemadviesbureaus. Maar omdat de looptijd van het huidige beloningsplan in 2023 eindigt, wachten ze nog een jaar met een  nieuw voorstel.       

Behalve Besi kregen ook de commissarissen van flitshandelaar Flow Traders, vastgoedbelegger Vastned en automatiseerder Ctac vorig jaar een uitbrander van aandeelhouders. Flow Traders en Vastned proberen beleggers tijdens de komende ava wel opnieuw te overtuigen. De ava agenda van Ctac is nog niet gepubliceerd. Eerder hadden ook Wolters Kluwer, SBM Offshore en AMG al een herkansing nodig om het beleid toch goedgekeurd te krijgen.

Discretionair  
Besi is samen met Flow Traders het bedrijf waar het al het langst broeit tussen aandeelhouders en de commissarissen. Bij de chipmachinemaker richt de kritiek zich niet alleen op de absolute hoogte van het beloningspakket van ceo Blickman, maar vooral op een onderdeel van het beloningsbeleid dat voor die voortdurende opwaartse druk op zijn beloning zorgt. Commissarissen hebben een discretionaire bevoegdheid, een soort vrijbrief, waardoor zij de bestuurstop ieder jaar extra aandelen kunnen toekennen voor ‘exceptionele prestaties’. Vastomlijnde criteria zijn er niet, maar commissarissen zeggen bijvoorbeeld te kijken naar het rendement op eigen vermogen, de operationele kasstroom en de nettowinstmarge.

Commissarissen van Besi gebruiken die speciale bevoegdheid al jaren. Onlangs kreeg de bestuursvoorzitter voor zijn prestaties in 2021 70 duizend aandelen toegekend. Dat was minder dan de maximaal 120 duizend aandelen die commissarissen jaarlijks aan Blickman kunnen geven. ‘We hebben een neerwaartse aanpassing toegepast op dit maximum, vooral vanwege de stijging van de beurskoers van Besi met 51 procent over het afgelopen jaar’, schrijven de commissarissen in hun beloningsverslag. Blickman mag die aandelen de eerste vijf jaar na ontvangst overigens niet verkopen.

In eerdere jaren kreeg hij telkens minimaal 100 duizend aandelen. Het is vooral dit extra pakket aandelen dat ervoor zorgt dat Blickman tot één van de best betaalde ceo’s van Nederland behoort. In totaal verdiende hij vorig jaar bijna negen miljoen euro, waarvan 5,75 miljoen euro als gevolg van deze bijzondere aandelenbeloning. Zijn basissalaris is met 600 duizend euro al jaren onveranderd. Volgens de openbare registers van beurstoezichthouder Autoriteit Financiële markten (AFM) heeft hij op dit moment 1,5 miljoen Besi-aandelen in bezit die bij de huidige beurskoers (80 euro) een tegenwaarde hebben van 120 miljoen euro. Volgens dit meldingenregister verkoopt hij regelmatig plukjes van 100 duizend aandelen.

Blickman vormt in zijn eentje het statutaire bestuur van Besi en is al sinds de beursgang in 1995 de baas bij het in het Gelderse Duiven gevestigde bedrijf. Het bedrijf ontwikkelt en maakt verpakkingsmachines voor de halfgeleiderindustrie. Die zorgen ervoor dat de chips worden verpakt, zodat ze goed beschermd in een smartphone of tablet gaan. De chipmachinemaker is de laatste jaren bezig aan een serie goede resultaten. Ook afgelopen jaar groeiden de omzet, winst en brutomarge stevig. De omzet dikte met ruim zeventig procent aan tot 750 miljoen euro, terwijl de nettowinst ruimschoots verdubbelde tot 280 miljoen euro.  




Gerelateerde artikelen